Συνεχίζοντας τη συνεργασία με το γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 8, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών συνδιοργανώνει ένα διήμερο συνέδριο με τίτλο «Σύνθεση και η Μεσόγειος: νέα μουσική χωρικότητα, νέες χρονικότητες», στο οποίο συνθέτες και μουσικολόγοι από όλες σχεδόν τις χώρες της Μεσογείου θα αναπτύξουν ένα γόνιμο διάλογο με επίκεντρο τις έννοιες της χωρικότητας και της χρονικότητας, προσπαθώντας να ανιχνεύσουν κοινό έδαφος και κοινές κατευθύνσεις στη σημερινή μουσική μιας περιοχής του κόσμου με βαθιά ιστορία και πολλαπλές όψεις.

Το συνέδριο συνδυάζει το λόγο με τον ήχο, εξερευνώντας τη σκέψη και τη μουσική που διαμορφώνουν τη σημερινή μουσική ταυτότητα της Μεσογείου. Πρόκειται για μια σύνθετη ταυτότητα, αποτελούμενη από διακριτές παραδόσεις, που όμως αλληλοεπηρεάζονται και στην οποία η σχέση παράδοσης και νεωτερικότητας δεν είναι μόνο σημείο ρήξης, αλλά ένα γόνιμο πεδίο που οι συνθέτες επεξεργάζονται στην πράξη.

Το συνέδριο θα κλείσει με μια συναρπαστική συναυλία στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, με έργα νεότερων αλλά και πιο ώριμων συνθετών από τη λεκάνη της Μεσογείου. Πιο συγκεκριμένα, θα ακουστούν έργα των Γιώργου Κουμεντάκη, Δημήτρη Σκύλλα, Gianvincenzo Cresta, Zeynep Gedizlioğlu, Zad Moultaka, Saed Haddad κ.ά., τα οποία θα ερμηνεύσει το εξαιρετικό KYKLOS ENSEMBLE που αποτελείται από κορυφαίους Έλληνες σολίστ, που κάνουν καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιμέλεια:
Jean Paul Olive (Professor, University Paris 8)
Anis Fariji (Project Assistant, University Paris 8)

Χρήστος Καρράς (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου

11:00-13:15 panel 1 (Πρώτο μέρος)

11:00 Χαιρετισμός: Χρήστος Ι. Καρράς και Jean Paul Olive

11:15-11:45 Françoise Graziani: Καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Κορσικής, Επιστημονική υπεύθυνη της έδρας «Μεσογειακού Πνεύματος» (Γαλλία)

Ηθο-ποιητική του μεσογειακού χώρου: για μια συμφιλίωση των αρχαίων και των συγχρόνων

11:45-12:30 Gianvincenzo Cresta: Καθηγητής Ανάλυσης και Σύνθεσης στο τμήμα Θεωρίας του Ωδείου D. Cimarosa στο Αβελλίνο (Ιταλία)

In amoroso canto: Η πνοή της φόρμας

12:30-13:15 Joël Heuillon: Λέκτορας στο Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου Paris 8 (Γαλλία)

Ο/οι χώρος/-οι στη φωνητική μουσική του πρώιμου Μπαρόκ

13:15 Διάλειμμα

14:30-16:45 panel 2 (Δεύτερο μέρος)

14:30-15:15 Jean Paul Olive: Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής και Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Paris 8 (Γαλλία)

Maurice Ohana: Ο επαναπροσδιορισμός της χρονικότητας των μύθων

15:15-16:00 Saed Haddad: Διδάκτωρ στη μουσική σύνθεση (Ιορδανία / Γερμανία)

Η σύνθεση και η ψευδαίσθηση του χρόνου και του χώρου

16:00-16:45 Anis Fariji: Διδακτορικός φοιτητής στη μουσικολογία, Σχολή Διδακτορικών Αισθητικής, Επιστημών και Τεχνολογιών στις Τέχνες του Πανεπιστημίου Paris 8 (Γαλλία)

Μερικές χωρο-χρονικές κατηγορίες της παράδοσης του μακάμ, σύμφωνα με την επαναξιοποίησή τους από τη σύγχρονη μουσική γραφή

16:45 Διάλειμμα

17:15-18:45 panel 3 (Τρίτο μέρος)

17:15-18:00 Zaid Jabri: Διδάκτωρ Τεχνών, μουσική σύνθεση (Συρία / Πολωνία)

Η διάσταση του χρόνου και του χώρου στη μουσική μου

18:00-18:45 Δημήτρης Σκύλλας: Συνθέτης, Πιανίστας

Σύγχρονες σκέψεις πάνω στο ηπειρωτικό μοιρολόι

18:45 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου

11:00-12:30 panel 4 (Τέταρτο μέρος)

11:00-11:45  Αγγελική Κορδέλλου: Μουσικοπαιδαγωγός, Διδάκτωρ μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Paris-ΙV

Διακειμενικότητα και ρυθμικά ζητήματα στους μουσικούς κύκλους Μελωδίες γραφομηχανής και Ισοκρατήματα του Γιώργου Κουμεντάκη

11:45-12:30 José María Sánchez-Verdú: Συνθέτης, Καθηγητής Σύνθεσης στο Ινστιτούτο Robert Schumann του Ντύσσελντορφ (Γερμανία) και στο Ανώτερο Ωδείο Μουσικής της Αραγονίας στη Σαραγόσσα (Ισπανία)

Libro de las estancias και ATLAS-Inseln der Utopie: Στοχασμοί πάνω στο χώρο, το φως και τον ήχο

12:30-13:15 Karim Elloumi: Διδακτορικός φοιτητής στη μουσικολογία, Σχολή Διδακτορικών Αισθητικής, Επιστημών και Τεχνολογιών στις Τέχνες του Πανεπιστημίου Paris 8 και διδάσκων στην Académie de Créteil (Γαλλία)

Η χρονική πολυμορφία στο μουσικό έργο του Ahmed Essyad

13:15 Διάλειμμα

13:15-16:45 panel 5 (Πέμπτο μέρος)

14:30-15:15 Fabien San Martin: Διδακτορικός φοιτητής στη μουσικολογία, Σχολή Διδακτορικών Αισθητικής, Επιστημών και Τεχνολογιών στις Τέχνες του Πανεπιστημίου Paris 8 (Γαλλία)

Ο μεσογειακός χώρος και η θαλασσινή διάσταση στα έργα του Luigi Nono

15:15-16:00 Zeynep Gedizlioglu: Συνθέτρια (Τουρκία / Γερμανία) *

«Η Μεσόγειος» στη μουσική μου

16:00-16:45 Zad Moultaka: Συνθέτης (Λίβανος / Γαλλία)

Διάπλους – Η ετεροφωνία του χώρου

16:45 Διάλειμμα

17:15-18:30 panel 6 (Έκτο μέρος)

17:15-18:00 Γιώργος Ζερβός: Συνθέτης, Μουσικολόγος, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σκέψεις πάνω στη μουσική της Μεσογείου σήμερα, με αφετηρία την κληρονομιά της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας

18:00-18:30 Anis Fariji: Διδακτορικός φοιτητής στη μουσικολογία, Σχολή Διδακτορικών Αισθητικής, Επιστημών και Τεχνολογιών στις Τέχνες του Πανεπιστημίου Paris 8 (Γαλλία)

Η μουσική σύνθεση υπό το πρίσμα του Διαφορετικού αλλά και ως χώρος, σύμφωνα με τον Édouard Glissant

18:30 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

20:30 Συναυλία από το KYKLOS ENSEMBLE (Κεντρική Σκηνή)

Η είσοδος στο συνέδριο είναι δωρεάν με δελτία εισόδου.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.

 

Zeynep Gedizlioglu
Η Ζεϋνέπ Γκεντιζλιόγλου γεννήθηκε το 1977 στη Σμύρνη της Τουρκίας και σπούδασε μουσική σύνθεση με τον Cengiz Tanc στην Κωνσταντινούπολη, τον Theo Brandmüller στο Ζααρμπρύκεν, τον Ivan Fedele στο Στρασβούργο και τον Wolfgang Rihm στην Καρλσρούη, καθώς και μουσική θεωρία με τον Michael Reudenbach˙ έλαβε πολλές υποτροφίες, όπως τη Wolfgang Rihm από το Hoepfner Foundation (2008) και υποτροφία από το Baden-Württemberg Art Foundation (2010). Το 2005, τιμήθηκε στη Βαϊμάρη με το βραβείο Grant-in-Aid, στο πλαίσιο της υποτροφίας Franz Liszt. Συμμετείχε με προσωπικές της συνθέσεις στα Διεθνή Θερινά Μαθήματα για τη Νέα Μουσική (Internationale Ferienkurse für Neue Musik) στο Ντάρμστατ και στο Centre Acanthes. Την περίοδο 2010-11 διέμεινε ως επισκέπτρια ερευνήτρια στο Institute for Music/Acoustic Research & Coordination (IRCAM) στο Παρίσι. Οι συνθέσεις της έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Musica στο Στρασβούργο, το ISCM World New Music Days στο Γκέτεμποργκ, το Maerz Musik στο Βερολίνο, το Beethovenfest στη Βόννη, το Eclat στη Στουτγάρδη, το Wien Modern στη Βιέννη, το Wittener Tage für Neue Kammermusik στο Βίτεν, το Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ κ.ά. Τα έργα της μεταδίδονται από το ραδιόφωνο και κυκλοφορούν σε cd. Συνεργάζεται με πολυάριθμές ορχήστρες και μουσικά σύνολα, όπως τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Borusan της Κωνσταντινούπολης, τη Ραδιοφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, τα Ensemble Modern, ensemble recherche, Accroche Note, Ensemble Orchestral Contemporain, Neue Vocalsolisten Stuttgart, oenm, Klangforum Wien κ.ά., καθώς και με το κουαρτέτο Ardíttí, το οποίο έχει πρωτοπαρουσιάσει πολλά από τα έργα της. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο σύνθεσης Ernst von Siemens.

 

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745
Εισιτήρια: 210 900 5 800