Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θέλοντας να αναδείξει την εμπορική δραστηριότητα κατά την τουριστική περίοδο και να ανταμείψει την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι ξένοι τουρίστες στην χώρα μας, θα προσφέρει κάθε χρόνο σε «4 τιμώμενες χώρες» το προνόμιο 20% έκπτωσης σε συνεργαζόμενα καταστήματα. Για το 2016 οι 4 τιμώμενες χώρες θα είναι:Τουρκία, Ισραήλ, Ρωσία και ΗΠΑ.

Η απόφαση ανακοινώθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου στην κοινή Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλη Κορκίδη, του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Μάρδα, της  Διευθύντριας Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου της AEGEAN AIRLINES κας Σταυρούλας Σαλούτση, με τη συμμετοχή της Συμβούλου της Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, κας Μαρίας Καλλίτση, στα γραφεία της ΕΣΕΕ, με θέμα την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Τιμώμενη Χώρα».

Η AEGEAN στηρίζοντας αυτή την πρωτοβουλία θα την προβάλει στο BLUE, το  περιοδικό που υπάρχει σε όλες τις θέσεις και στα 61 αεροσκάφη της εταιρείας, ώστε οι ξένοι καταναλωτές που προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες και επισκέπτονται την Ελλάδα, να ενημερώνονται για τα προνόμια που μπορούν να απολαμβάνουν.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε ότι με το σύστημα D.C.C. (Dynamic Currency Conversion) θα δίνεται η δυνατότητα στους ξένους καταναλωτές κατά τις συναλλαγές τους με κάρτα, να πληρώνουν στο νόμισμά τους στα εμπορικά καταστήματα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία«Τιμωμένη Χώρα», κάτι που θα έχει άμεση θετική επίπτωση στους εμπόρους καθώς η προμήθεια των τραπεζών δεν θα χρεώνεται στην επιχείρηση αλλά στον εκδότη της κάρτας. Τέλος, ο κ. Κορκίδης επανέφερε το μείζον ζήτημα και σημαντικό εμπόδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο είναι η καθυστέρηση της θεσμοθέτησης του ακατάσχετου λογαριασμού.