Τα 400 παιδιά δυο νηπιαγωγείων στο Ταμ Ντουόνγκ στο Λάι Τσάο του Βόρειου Βιετνάμ απέκτησαν ασφαλή προαύλια με τη βοήθεια 41 εθελοντών Αναδόχων Παιδιού της ActionAid. Μαζί τους και ο Παναγιώτης Μπουγιούρης που βοήθησε στη σκληρή δουλειά και γνώρισε από κοντά το παιδί στο οποίο είναι Ανάδοχος.

Το Ταμ Ντουόνγκ βρίσκεται στα βόρεια της χώρας στα σύνορα με την Κίνα. Οι κάτοικοι ζουν από τη γη τους και καλλιεργούν κυρίως τσάι και ρύζι. Το μέσο εισόδημα είναι 43 δολάρια το μήνα. Στα σχολεία που δούλεψαν οι εθελοντές, οι πλημμύρες που συμβαίνουν κάθε χειμώνα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί τα κοντινά ρυάκια γίνονται χείμαρροι και παιδιά της περιοχής έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά χάνοντας τη ζωή τους. Οι νηπιαγωγοί φοβόντουσαν για την ασφάλεια των παιδιών αλλά μετά την κατασκευή των προαυλίων και τον εξοπλισμό τους με παιχνίδια, η χαρά των παιδιών, των νηπιαγωγών και των γονιών ήταν πολύ μεγάλη.

 

Κάθε μέρα οι εθελοντές συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες του χωριού, μάζευαν τσάι και ρύζι και μαγείρευαν μαζί με τους κατοίκους και τα απογεύματα, επισκέφτηκαν προγράμματα που επικεντρώνονταν κυρίως στις γυναίκες, καθώς η ενδυνάμωσή τους βελτιώνει αμέσως την ποιότητα ζωής ολόκληρης της οικογένειας. Μέσω του βραβευμένου από την UNESCO προγράμματος REFLECT για την εκπαίδευση των ενηλίκων, οι γυναίκες μαθαίνουν γραφή, ανάγνωση και αριθμητική και στη συνέχεια αποκτούν δεξιότητες που ενισχύουν το εισόδημά τους, αλλά και τους δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσουν την ενδοοικογενειακή βία που δέχονται στα σπίτια τους. Την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων των κατοίκων βοηθούν και τα προγράμματα μικροπίστωσης που εφαρμόζει το τοπικό γραφείο με τους πόρους του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού.

Οι εθελοντές έδωσαν, αλλά και πήραν πολλά και πάνω από όλα έδειξαν την αλληλεγγύη τους σε ανθρώπους που ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.Διοργάνωσαν δύο μικρά θεατρικά με τη βοήθεια του Παναγιώτη Μπουγιούρη και της εθελόντριας Νάντιας Σωφρονά. Εννέα εθελοντές γνώρισαν από κοντά τα παιδιά στα οποία είναι Ανάδοχοι και τις οικογένειές τους.

Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης δήλωσε «Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη. Η φτώχεια είναι φτώχεια. Δεν είναι ελληνική ή ξένη. Όμως, σίγουρα η δική μας επιβίωση δεν εξαρτάται από τη βροχή, αν θα βρέξει λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερο και χάσουμε τη σοδιά μας.»

«Πλημμύρισα από ένα ποτάμι υπέροχων συγκινήσεων, αλληλέγγυων στιγμών, έντονες εικόνες αυθεντικών ανθρώπων και πανέμορφων τοπίων. Ξεχωριστή στιγμή για μένα ήταν η συνάντηση με το κοριτσάκι μου, την Τhuong, η υποδοχή των πιτσιρικιών στα σχολεία και τα τραγούδια που μοιραστήκαμε με τους ντόπιους φίλους μας την τελευταία μέρα στην κοινότητα» πρόσθεσε η Νάντια Σωφρονά.

«Ποια στιγμή θα ξεχώριζα; Δεν ξέρω … όταν στην γιορτή του σχολείου ένα μωρό 6-7 χρονών προσπαθούσε να συνεννοηθεί μαζί μου και επειδή δεν μπορούσα να καταλάβω τι μου έλεγε απλά με αγκάλιασε σφιχτά; όταν στον συνεταιρισμό των γυναικών ακούγαμε τις ιστορίες αυτών των απίστευτων γυναικών και ενώ έκλαιγα ένιωθα πολύ μεγάλο θαυμασμό για αυτά που έχουν καταφέρει;» συμπλήρωσε η Τάνια Πανταζή.