Μέχρι και σε διπλασιασμό(!) των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, που πέρυσι σημείωσαν ρεκόρ με σχεδόν 1 εκατομμύριο αφίξεις, προσβλέπουν φέτος οι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ως αποτέλεσμα της επικείμενης κατάργησης της βίζας για Τούρκους πολίτες που εισέρχονται στη Ζώνη Σένγκεν.

Σε βάθος χρόνου πολλοί προβλέπουν πραγματική «έκρηξη» επισκεπτών από τη γειτονική χώρα, σε μεγέθη που μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες της ρωσικής αγοράς, ενώ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ευελπιστούν πως η αυξημένη ζήτηση των γειτόνων θα καλύψει σημαντικό μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί λόγω του Προσφυγικού.

Ολα αυτά θα συμβούν υπό την προϋπόθεση πως οι ελληνικές αρχές θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ροές στα σημεία εισόδου και δεν θα υπάρξουν ουρές χιλιομέτρων, που μπορεί να αποτελέσουν ισχυρότερο αντικίνητρο ακόμα και από την ίδια τη βίζα.

Ικανοποίηση
Η απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών την κατάργηση της υποχρέωσης προξενικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες ως τα τέλη Ιουνίου έγινε δεκτή με έκδηλη ικανοποίηση από τους παράγοντες του εγχώριου τουρισμού, οι οποίοι έχουν «ανοίξει» την πολλά υποσχόμενη αγορά της γειτονικής χώρας και τη βλέπουν να αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

«Πριν από το 2010 η τουρκική αγορά δεν καταγραφόταν στα στατιστικά, αλλά συμπεριλαμβανόταν στις λεγόμενες «λοιπές αγορές».

Σήμερα βρίσκεται στη θέση 3 ή 4, πίσω από τις παραδοσιακές μεγάλες αγορές της Ευρώπης, με ένα εκατομμύριο αφίξεις το 2015», επεσήμανε στο «Εθνος» ο τουριστικός πράκτορας και αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, Στέφανος Χατζημανώλης, και προσέθεσε: «Στη χειρότερη περίπτωση, για την περιοχή μας η κατάργηση της βίζας θα σημάνει σχεδόν διπλασιασμό των αφίξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα στελεχωθούν τα σημεία εισόδου για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση».

Το πρόσφατο παράδειγμα από το καρναβάλι της Ξάνθης δεν είναι ενθαρρυντικό. Τούρκοι επισκέπτες, που επέβαιναν σε 308 (!) πούλμαν, χρειάστηκε να περιμένουν πολλές ώρες στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων προτού εισέλθουν στη χώρα, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες από τουριστικούς φορείς της γειτονικής χώρας.

Οπως διευκρινίζεται, η ελεύθερη είσοδος στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ζώνης Σένγκεν χωρίς υποχρέωση βίζας θα αφορά μια μάζα μεταξύ 10 – 15 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών, από το σύνολο των 70 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της γειτονικής χώρας.

Αυτοί είναι που, σύμφωνα με την Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας, ταξιδεύουν στην Ευρώπη για τουριστικούς λόγους και άρα αυτοί που θα σπεύσουν να εκδώσουν νέο βιομετρικό διαβατήριο, που αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση της βίζας από την 1η Ιουλίου.