16 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ Posted 1 Ιουλίου, 2013 by Tasoula Semoiloglou

Την Ημέρα του Παιδιού της Αφρικής, η UNICEF στέκεται στο πλευρό της Αφρικανικής Ένωσης για να επισημάνουν τις προσπάθειες των αφρικανικών κοινοτήτων για την προώθηση των κοινωνικών αλλαγών και να τερματιστούν πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών κάθε χρόνο.

Επιβλαβείς κοινωνικές και πολιτιστικές συνήθειες όπως η αποκοπή των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών και ο στιγματισμός παιδιών ως μάγοι ή μάγισσες έχουν βαθιές ρίζες, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν επειδή δεν τίθενται συχνά υπό αμφισβήτηση.

«Τίποτα δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το να δει μια κοινότητα τη ζημιά που κάνει στα ίδια της τα παιδιά, και να αποφασίσει – συλλογικά – να τερματίσει την πρακτική αυτή», δηλώνει ο Nicholas Alipui, Διευθυντής των προγραμμάτων της UNICEF. «Οι κοινότητες αποτελούν το κλειδί για την υγεία και την ευημερία των παιδιών της Αφρικής που υποφέρουν από απάνθρωπες πρακτικές.»

Ρίζα όλων αυτών των παραβιάσεων είναι η ανισότητα. Μερικές παραδόσεις, όπως οι γάμοι των παιδιών, τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής», το «σιδέρωμα» του στήθους και η βρεφοκτονία των θηλυκών εξακολουθούν να θεωρούνται ως αποδεκτές, αν και είναι από τις πλέον επιβλαβείς. Άλλες, όπως των «παιδιών-μάγων / μαγισσών» αφορούν συχνά παιδιά που εκδιώκονται από μια οικογένεια από ένα νέο σύζυγο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενημέρωση ολόκληρων κοινοτήτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με την αποκοπή των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών, οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανόηση και την εγκατάλειψη τέτοιων επιβλαβών πρακτικών. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης, λιγότερα κορίτσια υπόκεινται σε αυτή την επικίνδυνη για τη ζωή τους αναχρονιστική πρακτική, για την οποία τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Φεβρουάριος 2013) δείχνουν ότι είναι όλο και λιγότερο διαδεδομένη συνολικά και πως η νέα γενιά είναι λιγότερο ευάλωτη ως προς αυτή.

Στις 29 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου η πρακτική της αποκοπής των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών είναι εξαπλωμένη, κατά μέσο όρο, το 36% των κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών την έχουν υποστεί σε σύγκριση με ένα εκτιμώμενο 53% των γυναικών ηλικίας 45-49 ετών. Η μείωση είναι ιδιαίτερα έντονη σε ορισμένες χώρες: στην Κένυα για παράδειγμα, οι γυναίκες ηλικίας 45-49 είναι τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν υποβληθεί σε αποκοπή σε σχέση με τα κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών.

Η UNICEF εργάζεται για την πρόληψη των επιβλαβών πρακτικών, για παράδειγμα, θέτοντας νομικά πλαίσια και κώδικες συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση και την τιμωρία των δραστών. Επιπλέον, κινητοποιεί την ηγεσία θρησκευτικών και άλλων κοινοτήτων για να αλλάξει κατεστημένους κανόνες συμπεριφοράς που διαιωνίζουν τέτοιες μορφές βίας.

Όπου παραδοσιακές, εθιμικές, κοινωνικές ή/και θρησκευτικές πρακτικές βλάπτουν ή μπορούν να βλάψουν τα παιδιά με οποιονδήποτε τρόπο, οι κοινότητες θα πρέπει να εργαστούν για να τις εγκαταλείψουν για χάρη της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας των παιδιών, καθώς και για την υγεία, την εκπαίδευση και την γενικότερη ανάπτυξη τους.