Σε νέα έρευνα* της ActionAid, αποκαλύπτεται ότι άλλη μια πολυεθνική εταιρεία, ηAssociated British Foods group (ABF), που της ανήκουν πολύ γνωστές μάρκες τροφίμων (όπως η ζάχαρη Silver Spoon, η Ovaltine και η Twinings) αποφεύγει να πληρώσει φόρους στη Ζάμπια, όπου παράγει μέρος της ζάχαρης που χρησιμοποιεί. Ο φόρος που δεν πληρώνει σε μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, θα μπορούσε να στείλει 48.000 παιδιά σε δημόσια σχολεία. 

Η έκθεση της ActionAid «Sweet Nothings» αποκαλύπτει ότι από το 2007: 
• Η εταιρεία έχει κέρδη 123 εκατομμύρια δολάρια, αλλά παραδέχεται ότι δεν πληρώσει «ουσιαστικά καθόλου εταιρικούς φόρους» στη Ζάμπια. 
• Η εταιρεία εκμεταλλεύεται τα κενά στους νόμους πολλών χωρών και έχει βγάλει πάνω από 83,7 εκατομμύρια δολάρια (13 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο), δηλαδή το 1/3 των κερδών προ φόρων, από τη Ζάμπια και τα έχει προωθήσει σε φορολογικούς παραδείσους που περιλαμβάνουν την Ιρλανδία, το Μαυρίκιο και την Ολλανδία.
• Το δημόσιο της Ζάμπιας υπολογίζεται ότι έχει χάσει μόνο από τη συγκεκριμένη εταιρεία 27 εκατομμύρια δολάρια μέσω των πρακτικών αποφυγής φόρων και ειδικών εξαιρέσεων στη φορολόγηση.

 

Στη Ζάμπια, το 45% των παιδιών είναι υποσιτισμένα και τα 2/3 του πληθυσμού επιβιώνει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν τους φόρους τους. Ορισμένες χρονιές, οι μικρέμποροι που πουλούν τη ζάχαρη της εταιρείας σε πάγκους και οι εργάτες που κόβουν τα ζαχαροκάλαμα, έχουν πληρώσει περισσότερους φόρους από την τεράστια πολυεθνική εταιρεία, σε απόλυτα νούμερα. 

Η Ζάμπια εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια των αναπτυγμένων χωρών και έχει δανειστεί από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα θα μπορούσε να την απαγκιστρώσει από την εξωτερική βοήθεια.

 

«Όταν δεν πληρώνουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες τους φόρους τους, την πληρώνουν διπλά οι φτωχοί. Από τη μια αυξάνεται η φορολογία τους και από την άλλη μειώνονται οι υπηρεσίες που τους παρέχονται. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι τέτοιο, ώστε οι μεγάλες εταιρείες και οι μεγάλοι επενδυτές να τη βγάζουν ζάχαρη, ενώ οι φτωχοί οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, είτε στη Ζάμπια, είτε στην Ελλάδα, καλούνται να πληρώσουν το βερεσέ. Οι πλούσιες χώρες μπορούν να ασκήσουν πίεση και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι G8 τον Ιούνιο πρέπει να αλλάξουν τους κανόνες φορολόγησης διεθνώς ώστε τα κενά στους νόμους να κλείσουν» δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς.
Η ActionAid ζητάει άμεσες αλλαγές στους νόμους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η Associated British Foods και άλλες εταιρείες πρέπει να πληρώσουν αυτό που τους αντιστοιχεί στις χώρες όπου βγάζουν κέρδη. Από την άλλη, οι φτωχές χώρες, όπως η Ζάμπια, πρέπει να αλλάξουν τους νόμους τους ώστε να κλείσουν τα κενά που εκμεταλλεύονται οι εταιρίες.