από την εφημερίδα της Χίου ΠΟΛΙΤΗΣ

Σε φιάσκο που επιχειρεί να διαλύσει τον ελάχιστο τουρισμό που απέμεινε πια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μετατράπηκε η απόπειρα εισόδου εκατοντάδων Τούρκων επισκεπτών που επέλεξαν τη Χίο για τις ολιγοήμερες διακοπές τους, με αφορμή τη θρησκευτική γιορτή των Τούρκων, το γνωστό Μπαϊράμι.

Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί, το σύστημα ελέγχου διαβατηρίων τέθηκε εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα στο Τελωνείο της Χίου να σχηματιστούν ουρές από εκατοντάδες Τούρκους, που για παραπάνω από 3 ώρες παρέμεναν καρτερικά να θεωρήσουν τα έγγραφά τους.

Οι ελπίδες ότι το σύστημα θα επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα αποδείχθηκαν φρούδες, με την υπομονή και την κατανόηση να δίνουν τη θέση τους στον εκνευρισμό να δίνουν τη θέση τους. Τουρίστες ταλαιπωρημένοι κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς νερό ή άλλου είδους διευκόλυνση ήταν το σκηνικό που συνέθεσε την ευρωπαϊκή εικόνα της Χίου το πρωί της Τετάρτης.

Χειροκροτήματα…!

Μη έχοντας άλλο τρόπο αντίδρασης, οι στοιβαγμένοι τουρίστες άρχισαν να χειροκροτούν με ειρωνεία, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά στην Ευρώπη.

«Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη όσα χρήματα έχετε ανάγκη εσείς, κι όμως αυτά δεν συμβαίνουν στην Τουρκία. Ζητάτε να σας στηρίξουμε, αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ είναι μεγάλο πρόβλημα για εσάς τους Έλληνες», δήλωσαν στην κάμερα του Politischios.gr.

Επιστρέφουν πίσω

Την εικόνα των όσων τραγικών διαδραματίστηκαν στο Τελωνείο, ήρθε να συμπληρώσει η απόφαση πολλών Τούρκων να επιβιβαστούν στα πλοιάρια και να επιστρέψουν απογοητευμένοι πίσω στον Τσεσμέ. «Λυπούμαστε για την απόφασή μας να έρθουμε στη Χίο. Όμως δεν αντέχουμε άλλη ταλαιπωρία», δήλωσαν απογοητευμένοι.

Τελικά λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και προκειμένου να δοθεί λύση στην πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών, αποφασίστηκε να γίνει τυπικός έλεγχος από τους Αστυνομικούς απλά με την εξέταση του διαβατηρίου και της VISA καθώς και των εγγράφων ταυτοπροσωπίας.