Λευκωσία: Ένα φωτογραφικό ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της Ανατολής αποτελεί η φωτογραφική έκθεση «ΟΛΚΑΣ ΙΙ. Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατ. Μεσόγειο», που ανοίγει την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στην Πύλη Αμμοχώστου.

Τη διοργανώνουν η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (ΕΚΣ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) και η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών. Μέσα από χάρτες, πορτολάνους, χαρακτικά, μικρογραφίες χειρογράφων, ταχυδρομικά δελτάρια και φωτογραφίες από τον 12ο αι. έως και σήμερα, παρουσιάζονται ποικίλες όψεις 60 λιμανιών του Ευξείνου Πόντου, του Αιγαίου και της Κύπρου, που αναδεικνύουν το πλούσιο μεσαιωνικό παρελθόν των αντίστοιχων χωρών.

Ο τίτλος «ΟΛΚΑΣ ΙΙ» είναι εμπνευσμένος από το εμπορικό πλοίο των Βυζαντινών, το οποίο για αιώνες μετέφερε στις θάλασσες της Ανατολής ανθρώπους και προϊόντα, και δι’ αυτών καλλιτεχνικές αξίες και πολιτιστικά αγαθά, τα οποία επηρέασαν τη διαμόρφωση του μεσαιωνικού πολιτισμού εντός και εκτός της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά- αγγλικά).

Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται την Τετάρτη θα παραστούν και θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, η διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ Αναστασία Τούρτα, ο πρόεδρος της ΕΚΣ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και η υπεύθυνη του έργου «ΟΛΚΑΣ» Φλώρα Καραγιάννη.

Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο δήμαρχος Κερύνειας, στο πρόσωπο του οποίου θα τιμηθεί το μεσαιωνικό λιμάνι της Κερύνειας από τη Διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Βασίλειος Παπαϊωάννου, στο πρόσωπο του οποίου θα τιμηθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΣ η Ελλάδα ως χώρα που έχει το συντονισμό του έργου και 33 από τα λιμάνια της έκθεσης βρίσκονται εντός της επικράτειάς της.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, στις 18.30. Πληροφορίες: 22432578. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και την άνοιξη θα μεταφερθεί σε παράκτιους δήμους (Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο, Αγία Νάπα).

Η έκθεση

Η «ΟΛΚΑΣ ΙΙ» αποτελεί την επέκταση του έργου «ΟΛΚΑΣ» που υλοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σε συνεργασία με επτά φορείς από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και τη Γεωργία στο πλαίσιο του έργου: ΟΛΚΑΣ. Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια τους Θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής» με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Joint Operational Program «Black Sea 2007-2013».

Με τη συνεργασία της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών η ΟΛΚΑΣ ΙΙ διευρύνεται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβάνοντας άλλα 21 λιμάνια του Αιγαίου και 6 της Κύπρου.

Τη στηρίζουν οι πρεσβείες της Ελλάδος, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας, το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ο ΚΟΤ, η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, οι Δήμοι Αμμοχώστου, Αγίας Νάπας, Κερύνειας, Λάρνακας, Λεμεσού, Λευκωσίας, Μόρφου και Πάφου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.