Διαφημιστική καμπάνια στην Ευρώπη, υπό την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, επεξεργάζονται οι τουριστικοί φορείς της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι απώλειες που όπως εκτιμούν θα υπάρξουν στον τουρισμό της χώρας το 2016 από τη Ρωσία, εάν εν τω μεταξύ δεν έχει επιλυθεί η διπλωματική κρίση ανάμεσα στις 2 χώρες.

Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο τουριστικός κλάδος της χώρας θα δώσει μεσοπρόθεσμα, ιδιαίτερη έμφαση στις αγορές της Κίνας και τη Ινδίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας (TÜRSAB), Başaran Ulusoy στην εφημερίδα, μπορεί η Ρωσία να ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού στην Τουρκία, όμως αντιστοιχεί σε μερίδιο 12% επί του συνόλου των αγορών που προτιμούν τη χώρα για διακοπές. Η μεγαλύτερη αγορά είναι η Ευρώπη, με μερίδιο που φθάνει το 45%, ενώ, όπως εκτιμά ο εκπρόσωπος, το μερίδιο αυτό αναμένεται να αυξηθεί το 2016 μετά την έναρξη της νέας καμπάνιας.

panorama-ist

Μεσοπρόθεσμα, άλλωστε, τόνισε, η Τουρκία αναμένει δραματική αύξηση του αριθμού των τουριστικών από την Ινδία και την Κίνα. Ήδη, κατά το πρώτο 10μηνο του 2015, οι κινέζοι τουρίστες στην Τουρκία ήταν αυξημένοι κατά 67% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ εκτίμησε ότι αν διατηρηθεί το κύμα εισροών από την Κίνα, το ποσοστό της αύξησης μπορεί να μεγαλώσει περαιτέρω.

Όπως ανέφερε ο κ. Ulusoy, οι κρατήσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2016 θα αποτελέσουν βασική ένδειξη για την έκταση που θα έχει ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στον τουρισμό της χώρας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ρώσοι τουρίστες τείνουν να κανουν κρατήσεις τελευταίας στιγμής και όσον αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές συνήθως τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ εκτίμησε ότι εάν συνεχιστεί η κρίση, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση από τη Ρωσία το 2016.

Ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, Mahir Ünal, έχει ανακοινώσει μέτρα για την κάλυψη των απωλειών από τη Ρωσία, στα οποία περιλαμβάνεται και η επέκταση της επιδότησης καυσίμων στις αερομεταφορές που αφορούν τη μεταφορά 100 ατόμων ανά πτήση και άνω. 

Περισσότεροι από 33 εκατ. ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία κατά το πρώτο 10μηνο του 2015, συντελώντας στη δημιουργία τουριστικών εσόδων ύψους 24,9 δισ. δολαρίων.

Η ετήσια πρόβλεψη της TÜRSAB για το 2015, έκανε λόγο για 42 εκατ. ξένους τουρίστες και 35-36 δισ. δολάρια έσοδα, κάτι, όμως, που δεν θα επιβεβαιωθεί.

Πηγή: tornosnews.gr