Το νομοσχέδιο για το ξένο εργατικό δυναμικό και τη χορήγηση άδειας εργασίας και παραμονής στους ξένους πολίτες φέρνει προς συζήτηση αυτήν την εβδομάδα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά τη διακοπή λόγω της θρησκευτικής γιορτής του Μπαϊράμ.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα χορήγησης, οι ξένοι που θα πληρούν τις προϋποθέσεις (θα εξετάζεται η επαγγελματική εμπειρία, οι σπουδές, η κατάρτιση κ.α) θα παίρνουν «τυρκουάζ κάρτα», την αντίστοιχη της γνωστής πράσινης κάρτας των ΗΠΑ. Οι κάτοχοι της τυρκουάζ κάρτας θα μπορούν να φέρουν στην Τουρκία τις οικογένειές τους και αργότερα θα υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα.

Ειδικές διευκολύνσεις θα υπάρχουν για τους πολίτες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τουρκική καταγωγή καθώς και τους ξένους με επιτυχημένο έργο στον επιστημονικό, πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και αθλητικό τομέα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, στόχος του νομοσχεδίου είναι να επωφεληθεί η χώρα από το ξένο εργατικό δυναμικό προσελκύοντας αλλοδαπούς με υψηλή κατάρτιση και εμπειρία και παράλληλα να τηρηθούν οι ανάλογες ισορροπίες με το ντόπιο δυναμικό.