Για “βρώμικη εκστρατεία” εναντίον της κυβέρνησης Ενρτογάν κατηγορεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την υπόθεση των συλλήψεων δημοσιογράφων και των εφόδων σε γραφεία μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Μιλώντας σε συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου κατήγγειλε την σχετική ανακοίνωση της ΕΕ, η οποία, είπε, “εξαπέλυσε μια βρώμικη εκστρατεία [σχετικά] με την κυβέρνησή μας”.

Η ΕΕ προχωρεί σε “μία εκστρατεία δυσφήμισης εις βάρος της κυβέρνησής μας και της χώρας μας”, πρόσθεσε.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατήγγειλαν τις εφόδους, που έκανε πριν από μία εβδομάδα η τουρκική αστυνομία με στόχο κυρίως δημοσιογράφους, διατυπώνοντας την εκτίμηση πως είναι αντίθετες με τις “ευρωπαϊκές αξίες” τις οποίες η Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, θα πρέπει να σέβεται.

Την Τρίτη, η ΕΕ σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, κατηγορώντας την Άγκυρα για επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου και υπενθυμίζοντάς της πως η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με σκοπό την ένταξή της εξαρτάται από τον σεβασμό που δείχνει στους δημοκρατικούς κανόνες.

Την Παρασκευή, η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία στον διευθυντή ενός τηλεοπτικού σταθμού της αντιπολίτευσης και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Γκιουλέν.