Πολλά προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν στις συζητήσεις για την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σμύρνης με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με ενδιάμεσο σταθμό τη Μυτιλήνη.

Μια γραμμή που θα άνοιγε νέους δρόμους για το νησί και βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών των τοπικών παραγόντων εδώ και χρόνια. Ενώ η γραμμή ανακοινώθηκε στην προηγούμενη συνάντηση Τσίπρα με τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου , δε φαίνεται να βρισκόταν στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε  ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο ενώ δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία αναφέρει ότι υπάρχει απαισιοδοξία για την τελική θετική έκβαση της υπόθεσης αυτής. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης  οι  συζητήσεις δεν συνεχίζονται με την ίδια ζέση ενώ η μία από τις  δύο εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, φαίνεται να βγάζει τη γραμμή από το πλάνο της αφού δεν υπάρχει πρόοδος.  Η μείωση των τελών και στα δύο λιμάνια αλλά και η τοποθέτηση συστημάτων στο λιμάνι Θεσσαλονίκης που δεν έχουν γίνει φαίνεται να είναι τα αγκάθια.  Μπαίνοντας σε λίγες μέρες στο καλοκαίρι και με δεδομένο ότι  σειρά ζητημάτων έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί   οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πιθανότητα απομακρύνεται και για φέτος το ενδεχόμενο αυτής της σύνδεσης.

Πάντως από τον τουρισμό από την Τουρκία περιμένουν ανάκαμψη και φέτος τα νησιά. Στη Λέσβο πέρυσι έφτασαν από τη γείτονα 45.000 επισκέπτες ενώ φέτος ο στόχος είναι να φτάσουν τις 50.000, και αν και καθυστέρησε κατά δύο μήνες η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας  οι τουριστικοί παράγοντες είναι αισιόξοξοι. Αυτός ο στόχος είχε τεθεί και πέρυσι, που αν και οι περσινές αφίξεις ήταν αυξημένες σε σχέση με το ’14, εντούτοις η κατάσταση στο λιμάνι με το προσφυγικό απέτρεψε την επίτευξη του στόχου.

Πηγή: EΡΤ