Συνέντευξη στην καινούργια σελίδα στα τουρκικά του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι η κατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι καλύτερη απ΄ό,τι πριν έναν χρόνο.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο Έλληνας υπουργός λέει χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι -οι οποίοι ξεκίνησαν και διεξάγουν τον πόλεμο της Συρίας- χρεώνουν σε μας ότι δεν διαχειριζόμαστε κατά τον ορθότερο τρόπο τα αποτελέσματα αυτών των βομβαρδισμών».

H συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις Ελλάδας–Τουρκίας μετά και την πρόσφατη συνάντηση που είχατε με τον κ. Τσαβούσογλου τον Τούρκο ομόλογό σας στην Κωνσταντινούπολη;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σχέσεις που έχουν μια σειρά από προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε και η λύση θα στηριχθεί στο διεθνές δίκαιο αλλά και στην εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δυο λαούς και τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες και πριν απ΄ όλα ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Ελλάδος και τον υπουργό Εξωτερικών και εμένα. Κάνουμε ανοιχτές ειλικρινείς συζητήσεις και νομίζω ότι η κατάσταση εμπιστοσύνης είναι καλύτερη απ΄ό,τι πριν έναν χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η στάση της Άγκυρας στο προσφυγικό πρόβλημα και οι συνέπειές της είναι γνωστές. Διαβλέπετε κάποια θετική εξέλιξη;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι η πιο θετική εξέλιξη θα ήταν να τελειώνει ο πόλεμος στη Συρία. Είναι καταπληκτικό ότι ορισμένοι -οι οποίοι ξεκίνησαν και διεξάγουν τον πόλεμο της Συρίας- χρεώνουν σε μας ότι δεν διαχειριζόμαστε κατά τον ορθότερο τρόπο τα αποτελέσματα αυτών των βομβαρδισμών. Η Τουρκία είναι μια χώρα στην οποία διέρχονται εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και θα πρέπει να συμβάλει η διεθνής κοινότητα, πρώτον να υπάρξει οικονομική στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου ώστε να μην μετακινούνται από τους καταυλισμούς οι πρόσφυγες και να είναι κοντά στα σπίτια τους και δεύτερον να υλοποιηθούν οι συμφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία όπως και οι διεθνείς συμφωνίες επαναεισδοχής παραδείγματι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Τουρκία και στο Πακιστάν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πόλεμος στη Συρία θα λέγαμε ότι έχει φέρει σε αντιπαράθεση δυο χώρες όπως είναι η Ρωσία και η Τουρκία. Ποια είναι η παρέμβαση της Ελλάδος στην εκτόνωση αυτής της κρίσης;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο πόλεμος στη Συρία έχει φέρει σε αντιπαράθεση πάρα πολλές χώρες. Έχει φέρει κατ’ αρχάς σε αντιπαράθεση δυο μεγάλα ρεύματα του ισλαμισμού, τους σουνίτες με τους σιΐτες. Εκφράζονται μέσα από τις κρατικές τους οργανώσεις. Κατά συνέπεια υπάρχουν αντιπαραθέσεις που είναι πέρα από το Ρωσία-Τουρκία όπως είναι η αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, η αντιπαράθεση μιας σειράς κινημάτων στην ίδια τη Μέση Ανατολή. Οσον αφορά τα τελευταία επεισόδια Τουρκίας-Ρωσίας, ξέρετε ότι η χώρα μας θέλει πάντα να λειτουργεί με τρόπο που να κατευνάζει τα πνεύματα με ορθό και δίκαιο τρόπο και να υλοποιούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου. Από αυτή την άποψη είμαστε πάντα ανοιχτοί στο να συμβάλουμε στην συζήτηση ανάμεσα στις ποιο διαφορετικές γνώμες σε αυτή την περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, μια τελευταία ερώτηση. Το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων στην Κύπρο -εσείς το προτάξατε πρώτος- έχει ανέβει πολύ υψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων για το Κυπριακό…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είπα ότι πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις, αλλά είπα επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει καμιά διάθεση να παραμείνει σε ένα τέτοιο καθεστώς -και θα φύγει- το οποίο είναι εντελώς καινούργιο. Νομίζω ότι έχει ένα ενδιαφέρον πρώτον ότι οι Αμερικάνοι το συζητούν. Δεύτερον ότι οι Βρετανοί λένε πως εφόσον οι δυο χώρες, οι εγγυήτριες (Ελλάδα-Τουρκία) συμφωνήσουν δεν θα διεκδικήσουν στάτους εγγυήτριας δύναμης. Η Κίνα έχει πει ότι οι εγγυήσεις είναι αναχρονιστικό καθεστώς. Στην προχθεσινή του ομιλία ο Ρώσος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ -που συζητήσαμε για το Κυπριακό- είπε ότι το καθεστώς εγγυήσεων είναι υπόλειμμα της αποικιοκρατίας και πρέπει να καταργηθεί. Νομίζω μια ιδέα της ελληνικής διπλωματίας για πρώτη φορά περπατά με τον καλύτερο τρόπο και είμαστε σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση.