Ν. Κοτζιάς: Με μεγάλη μου χαρά υποδέχτηκα τον φίλο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και μαζί γνωρίσαμε μια πλευρά από τις πολλές ομορφες του νησιού. Είχαμε μια ευκαιρία και πάλι να συζητήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα που εξελίσσονται στην περιοχή μας, να βρούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε και να συμβάλουμε στη λύση τους. Του εξέφρασα, για άλλη μια φορά, την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό λαό που αντιπάλεψε το πραξικόπημα που έγινε προσπάθεια να επιβληθεί στην Τουρκία. Μιλήσαμε για τη συνεργασία μας, που έχει μπει σε γρήγορα κανάλια, ιδιαίτερα μετά από τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων στη Σμύρνη φέτος – και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τα κανάλια συνεννόησης, διαλόγου και συνεργασίας που έχουμε σε τομείς όπως η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στις μεταφορές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ο πολιτικός διάλογος.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική συνεχίζει με ένταση το έργο της, αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τις γείτονες χώρες και σε όλη την Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις και ιδιαίτερα συμφέροντα. Γι’ αυτό η σημερινή μας συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για τις δύο χώρες αλλά, νομίζω, και για την περιοχή ευρύτερα.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον Μεβλούτ για την επίσκεψή του και τώρα θα πάμε να δούμε το μέρος όπου γεννήθηκε ο Δίας στο Οροπέδιο Λασιθίου. Εκεί γεννήθηκε η Ευρώπη, ουσιαστικά, την οποία είχε απαγάγει ο Δίας από τη Λιβύη. Ένας μύθος βαθιά αντιρατσιστικός, τον οποίο κανείς στην Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνάει.
Μεβλούτ ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη.

Μ. Çavuşoğlu: Πρωτίστως θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου τον Νίκο για την πρόσκλησή του. Νιώθω μια μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ στην Κρήτη. Στην περιοχή που ζω εγώ, την Αττάλεια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κατάγονται από την Κρήτη. Έχω μιλήσει αρκετές φορές με αυτούς, αλλά είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το νησί.

Ευχαριστώ πολύ τον αξιότιμο Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, και τον φίλο μου τον Νίκο και τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που προσέφεραν σε μας, στην κυβέρνησή μας, στη δημοκρατία μας και στον τουρκικό λαό τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος. Η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού καθώς και η ξεκάθαρη στάση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση έγιναν δεκτές με μεγάλη ευχαρίστηση από τον τουρκικό λαό, ο οποίος μάλιστα λέει ότι στην Ευρώπη, τον κίνδυνο που γνώρισε η Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να τον καταλάβει καλύτερα από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Η προσπάθεια μας όλη έγκειται στο να  ενδυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Όπως ξέρετε, ανάμεσα στις χώρες μας υφίσταται ο θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, και εκτός τούτου, υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί, όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο πολιτικός διάλογος και οι διερευνητικές συνομιλίες. Εκτός τούτου, με πρόταση του φίλου μου του Νίκου, ξεκινήσαμε σε άτυπη βάση να συναντιόμαστε και στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Στις αρχές αυτού του έτους τον είχα φιλοξενήσει στην Πόλη για ένα δείπνο, γι’ αυτό σήμερα ήρθα μετά από την πρόσκλησή του εδώ. Εκφράσαμε τη θέλησή μας να βελτιώσουμε ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις μας. Όπως είπε και ο ίδιος εκτιμήσαμε και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ήταν πολύ εποικοδομητική η συζήτησή μας. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται στις συνομιλίες που συνεχίζουν στην Κύπρο για την εξεύρεση λύσης. Ελπίζω αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές στην Κύπρο να αξιοποιήσουν αυτή την  ευκαιρία που έχουν και εμείς και οι δύο πλευρές θα την υποστηρίξουμε. Ο φίλος μου τώρα θα μου δείξει τις ωραιότερες περιοχές της Κρήτης και νομίζω μετά από αυτή την εργασία το αξίζουμε αυτό. Ευχαριστώ πάρα πολύ και για την πρόσκληση και για την φιλοξενία.