Έναν νοερό περίπατο στην ιστορία και τις ομορφιές του «Κε»- αυτός  ο περίπατος ήταν μια αγαπημένη συνήθεια των Σμυρνιών – μας προτείνει το δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) βιβλίο «Η Προκυμαία της Σμύρνης» που βρίσκεται υπό έκδοση από τις εκδόσεις ΚΑΠΟΝ.

Μία πρωτότυπη και εποπτική παρουσίαση (σε landscape μορφή), της Προκυμαίας της Σμύρνης του θρυλικού «Κε», ως ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό και ιστορικό σύνολο. Πρόκειται για τον καρπό πολυετούς έρευνας των συγγραφέων, οι οποίοι αξιοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων πηγών (βιβλιογραφία, καρτ-ποστάλ, χάρτες, εμπορικοί οδηγοί κλπ.) καθώς και τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, επιχειρούν για πρώτη φορά μία συνολική αποτύπωση του παραλιακού μετώπου της Σμύρνης που έγινε γνωστό ως το «Κε» την εποχή της ακμής του. Αυτό αποτέλεσε την πιο χαρακτηριστική εικόνα της πόλης, συνώνυμο της προόδου, του κοσμοπολιτισμού και της ευμάρειας των κατοίκων, στα 46 χρόνια που μεσολάβησαν από τα εγκαίνια του τον Ιούλιο του 1876 μέχρι το Σεπτέμβρη του 1922.Το εικονογραφικό μέρος συμπληρώνει ένα πλήθος πληροφοριών που στάθηκε δυνατό να συγκεντρωθούν και οι οποίες φωτίζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας του.

Οι εκατοντάδες καρτ-ποστάλ που το αποτύπωσαν, αφού άλλωστε η ακμή του «Κε» συνέπεσε και με την εποχή της πρώτης άνθισης της φωτογραφίας, απεικονίζουν άλλοτε μεγαλόπρεπα ιδιωτικά μέγαρα, θέατρα, καφέ, προξενεία ή ξενοδοχεία και άλλοτε διοικητικά κτίρια, αποθήκες και γραφεία, όλα όψεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου μιας πόλης που, αν και στην Ανατολή, ανέπνεε έντονα τον αέρα της Δύσης για αιώνες. Κάποιες από αυτές είναι και τα ονομαζόμενα «πανοράματα», πολύτιμοι οδηγοί της έρευνας που επιχειρούν να χωρέσουν όσο περισσότερο από τα τρία χιλιόμετρα της Προκυμαίας μπορούν σε ένα κάδρο.

prokymaia-smyrnis

Η ΠΡΟΚΥΜΑIΑ ΤΗΣ ΣΜYΡΝΗΣ
Ανιχνεύοντας ένα σύμβολο προόδου και μεγαλείου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Σχήμα:24,5×28εκ. Σελίδες: 288
Βιβλιοδεσία: πανόδετο
Γλώσσες: ελληνική, αγγλική

ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ