Στις 27 Μαρτίου 2015 στην Μερσίνα (Mersin) της νοτιοανατολικής Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συναυλία για την «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΙΑΣ των ΛΑΩΝ» και τα «91 Χρόνια από την ανταλλαγή και τον ξεριζωμό – οι δύο όψεις της προσφυγιάς».

Δύο Ρόδιοι, η Ίρις Μαυράκη, Σολίστ και ο Κώστας Τσέκκας, μπουζούκι θα ερμηνεύσουν με την Ακαδημαϊκή – Συμφωνική Ορχήστρα MEÜ του Πανεπιστημίου της Μερσίνας τραγούδια Ελλήνων και Τούρκων Συνθετών υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου Munif Akalin.

poster-iris-mavraki-27march

Η συναυλία διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανιμό για την Όπερα και το Μπαλλέτο της Μεσογείου ΑΚΟΒ (Akdeniz Opera ve Bale Kulübü, AKOB) που εδρεύει στην Μερσίνα της Τουρκίας καθώς  και με την στήριξη του Δημάρχου İbrahim Genç, του Yenisehir Belediyesi  Δήμου της Μερσίνας στο Θέατρο Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Μerkezi (το μεγαλύτερο σύγχρονο συναυλιακό χώρο στην Τουρκία με πλήρη ακουστική  κάλυψη και χωρητικότητα 1461 ατόμων ).

 

Ο Πρόεδρος του ΑΚΟΒ κ. İhsan Toksöz o οποίος υπήρξε η ψυχή της όλης διοργάνωσης προσκάλεσε την Ίριδα Μαυράκη να επισκεφθούν μαζί με την Πρόεδρο του Οργανισμού για την Σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ κ. Έλλη Σεμοίλογλου το τουρκοκρητικό χωριό «İHSANİYE KÖYÜ» ή αλλιώς MELEMEZ όπου μέχρι σήμερα τραγουδούν και μιλούν ελληνικά με κρητική προφορά.

Στην συναυλία έχουν δηλώσει πως θα παρευρεθούν μέχρι στιγμής 300 Τουρκοκρητικοί που μένουν στην Μερσίνα, στα Άδανα, το χωριό Melemez και τις γύρω περιοχές.

Σε μία από τις πολλές συναυλίες τις οποίες στην ουσία εμπνευστής και σκαπανέας εκτός από ερμηνεύτρια και συντονίστρια υπήρξε η Ίρις, γνώρισε στην τελευταία ελληνοτουρκική συναυλία στην Ρόδο το 2012 για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με την Ορχήστρα Δωματίου του Μαρμαρίς, τον Μαέστρο Munif Akalin και την σύζυγό του Ayse Pelin Coskun πρώτο cello  της ορχήστρας και Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Μερσίνας. Μαζί τους  διατήρησε μια στενή επαφή  και ιδιαίτερα ζεστή φιλία  και το 2014 προσκλήθηκε η Ίρις στην Μερσίνα για συναυλία με την Ακαδημαϊκή Ορχήστρα του Πανεπστημίου.

Η Δωδεκανήσια ερμηνεύτρια Ίρις Μαυράκη και από την βορειοδυτική Αγγλία που μένει πλέον συνεχίζει την ιδεολογική και μουσική της διαδρομή για έναν καλύτερο κόσμο.