Επιτυχημένες συμφωνίες έκλεισαν τουρκικά ναυπηγεία επισκευής πλοίων που συμμετείχαν στη φετινή έκθεση των Ποσειδωνίων, τον κορυφαίο διεθνή θεσμό της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Όπως ανακοινώθηκε, ναυπηγεία από την Τουρκία έκλεισαν επιχειρηματικές συμφωνίες από τις πρώτες κιόλας ημέρες της έκθεσης, η οποία προσελκύει κάθε δύο χρόνια την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως.

«Κλείσαμε τρεις σημαντικές συμφωνίες μέσα στις πρώτες δύο ημέρες διεξαγωγής των Ποσειδωνίων. Οι δύο από αυτές αφορούν σε έργα επισκευής ενός πετρελαιοφόρου και ενός πλοίου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και η τρίτη αφορά σε ένα σημαντικό έργο μετατροπής ενός πλοίου τύπου ROPAX, ιταλικής ιδιοκτησίας», δήλωσε η κα Nedime Ozoglu, Marketing Manager, Repair Division Marketing & Estimating της Besiktas Shipyard.

«Τα Ποσειδώνια μας έφεραν νέους πελάτες και είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση στην οποία συμμετέχουμε. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες αποτελούν το 80 τοις εκατό της πελατείας μας, τόσο λόγω της γειτνίασης των δύο χωρών όσο και της σημαντικής αύξησης της τεχνογνωσίας και του αριθμού καταρτισμένων στελεχών στα ναυπηγεία της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε. «Το 2015 αναλάβαμε και ολοκληρώσαμε την επισκευή πολλών ελληνικών πλοίων.

Δεδομένου ότι η ελληνική αγορά έχει προτεραιότητα για εμάς, φροντίζουμε ώστε τόσο οι τιμές μας όσο και η ποιότητα που προσφέρουμε να είναι ανταγωνιστικά».

Την ίδια επιτυχία είχαν τόσο η εταιρεία Lisnave από την Πορτογαλία όσο και η Gemak από την Τουρκία, οι οποίες έκλεισαν συμφωνίες για επισκευές με πλοιοκτήτες από τις πρώτες κιόλας ημέρες των Ποσειδωνίων 2016. Ο κ. Άλεξ Σκαραμαγκάς της Resolute Marine Services, αποκλειστικός αντιπρόσωπος των δύο παραπάνω ναυπηγείων στην Ελλάδα, δήλωσε: «Καταφέραμε να κλείσουμε κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες αυτή την εβδομάδα, που αφορούν κυρίως σε μικρά ή μεγαλύτερα έργα επισκευών. Το γεγονός αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, με μια υποτονική αγορά μεταφοράς εμπορευμάτων και την πολυετή κυριαρχία της Κίνας στον τομέα μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου».

Όσον αφορά τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προοπτικές, ο κ. Σκαραμαγκάς εκτιμά ότι θα υπάρξει βελτίωση στον τομέα των επισκευών: «Πολλοί δεξαμενισμοί συσσωρεύτηκαν το 2015 ώστε να μετατεθεί αργότερα η εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης έρματος (Ballast Water Management Systems), με συνέπεια να υπάρξει ένα κενό στις εργασίες το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ωστόσο, διατηρούμε την αισιοδοξία μας διότι η ναυτιλία είναι μια «κυκλική» βιομηχανία και, ιδίως στην αγορά των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, η άποψη που επικρατεί είναι ότι θα υπάρξει βελτίωση».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται η κα Ozoglu, η οποία θεωρεί ότι οι προσδοκίες για το 2016 θα διαψευστούν ευχάριστα όσον αφορά τον τομέα επισκευής πλοίων στην Τουρκία. «Το 2015 ολοκληρώσαμε την επισκευή πολλών ελληνικών πλοίων, αλλά την 1η Ιανουαρίου 2016 είδαμε την αγορά να πέφτει ξαφνικά και την επισκευαστική δραστηριότητα να ανακόπτεται λόγω των εξελίξεων που υπήρξαν σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση έρματος. Οι πλοιοκτήτες κατάφεραν να πάρουν την παράταση που ήθελαν, οπότε όλοι τώρα βρίσκονται σε φάση αναμονής.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί πελάτες με τους οποίους έχουμε μιλήσει στα Ποσειδώνια αυτή την εβδομάδα συμμερίζονται την άποψη ότι η αγορά βελτιώνεται οριακά. Αν και το 2016 συνολικά δεν θα είναι καλύτερη χρονιά από την περσινή, αναμένουμε να είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι προέβλεπαν αρχικά οι αγορές», πρόσθεσε η κα Ozoglu.

Συνολικά δέκα τουρκικά ναυπηγεία συμμετείχαν στα Ποσειδώνια 2016 και όλα αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία σε επίπεδο τιμής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα δυτικοευρωπαϊκά ναυπηγεία όμως, λόγω των διαφορετικών δομών κόστους και των συνθηκών αγοράς, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές της Τουρκίας.

Περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 90 χώρες συμμετείχαν στη φετινή έκθεση (6 έως τις 10 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo) που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε εκθεσιακό χώρο καταλαμβάνοντας 40.000 τετραγωνικά μέτρα στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo. Πάνω από 40 παράλληλα σεμινάρια και συνέδρια έχουν διοργανωθεί στον ίδιο χώρο την ίδια εβδομάδα, ξεπερνώντας άλλο ένα ρεκόρ των Ποσειδωνίων.