Το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος διοργάνωσε την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης εκδήλωση, με στόχο να παρουσιαστούν στους Έλληνες επιχειρηματίες οι εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Τουρκία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτριο Συμεωνίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις και το έργο του Επιμελητηρίου και τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από μια σταθερή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Tugrul Biltekin, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία και ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να μην αναζητούν συνεργάτες μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας τις αρχές της Ελλάδας στη γείτονα χώρα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κεντρική εισηγήτρια κ. Sema Aydin, Αντιπρόεδρος της TUGIAD Τουρκίας (Ένωση Νέων Επιχειρηματιών Τουρκίας) για την περιοχή του Αιγαίου. Η κ. Αydin ξεκίνησε την εισήγησή της αναφέροντας ότι η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα σε πληθυσμό στην Ευρώπη και το 50% του πληθυσμού της είναι κάτω των 30 ετών.

Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία κατατάσσεται 16η χώρα στην παραγωγή αυτοκινήτων στον κόσμο, πρώτη στην παραγωγή τηλεοράσεων και λευκών ειδών στην Ευρώπη, ενώ η Σμύρνη αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Τουρκία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότερες από 4.500 εξαγωγικές εταιρίες.

Κατά την εισήγησή της η κ. Αydin σημείωσε ότι τα επενδυτικά κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση της Τουρκίας στους επενδυτές είναι μεγαλύτερα για την κεντρική και ανατολική Τουρκία και κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να απευθυνθούν στην τουρκική κυβέρνηση, για υποστήριξη σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και την ανεύρεση συνεργατών.

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Αydin κάλεσε τις εταιρίες να συνεργαστούν με την TUGIAD και το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας τους.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτριος Συμεωνίδης, ο οποίος πριν προχωρήσει στην κοπή της πίτας, ευχαρίστησε την κ. Aydin, τόνισε ότι το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την TUGIAD και ότι οι δυο φορείς βρίσκονται σε στενή επικοινωνία και συνεργασία.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων και πιο συγκεκριμένα ο Βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Kemal Tuzun, ο Επίτιμος Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, κ Ιωάννης Βεργίνης ο Αντιπρύτανης του ΑΠΘ, κ. Γιάννης Τζιφόπουλος, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Σαραντόπουλος, ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ Θεόφιλος Ιωαννίδης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, κ. Δέσποινα Τριακοσάρη – Σουλτάνη.