Με το βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 – Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής, στην κατηγορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βραβεύτηκε ο Δήμος μας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου των Δημοτικών Λαχανόκηπων. Τα Βραβεία             Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 5 Ιουνίου στο ΘΕΑΤΡΟΝ Κέντρο Πολιτισμού ‘Ελληνικός Κόσμος’ παρέλαβε η Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου.

 

Το έργο των Δημοτικών Λαχανόκηπων, αποτέλεσε μια καινοτόμα δράση που είχε συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα και η Δημοτική Αρχή κατάφερε να υλοποιήσει με επιτυχία και συνέπεια. Οι 45 δικαιούχοι των Δημοτικών Λαχανόκηπων της πόλης, επιλέχθηκαν βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων και έλαβαν μια έκταση 30-40τ.μ. ενώ η παραγωγή τους προορίζεται στην κάλυψη των αναγκών της οικογένειάς τους και το 10% της παραγωγής του καθενός δίνεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας. Στόχος του Δήμου Αγ. Δημητρίου με την αξιοποίηση της δημοτικής αυτής έκτασης και τη μετατροπή της σε Δημοτικούς Λαχανόκηπους, είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια της κρίσης και η προσφορά μιας εναλλακτικής διεξόδου.

Επιπλέον, η δημιουργία κήπων μέσα στο πυκνοδομημένο περιβάλλον της πόλης αποτελεί μια πράσινη παρέμβαση, μια πραγματική όαση, με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη για τη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά που ο Δήμος Αγ. Δημητρίου διακρίνεται στο συγκεκριμένο θεσμό για το περιβάλλον. Το 2006, είχε βραβευτεί για το πρόγραμμα πεζοδρομήσεων που υλοποίησε και το οποίο αφορούσε στη δημιουργία ενός διαμπερούς δικτύου πεζοδρόμων που δημιουργεί συνθήκες ασφαλούς περιπάτου και μετακίνησης πεζών και ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

 

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου με συνέπεια και ευαισθησία θα συνεχίσει να υλοποιεί δράσεις και εκστρατείες που θα αναδεικνύουν τις περιοχές της πόλης που χρειάζονται την προστασία και φροντίδα όλων μας, θα ευαισθητοποιούν και θα εκπαιδεύουν περιβαλλοντικά τους δημότες, αλλά και θα δημιουργούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη στην πόλη.