Απολύτως ασφαλείς είναι οι 70 μαθητές της ελληνικής εθνικής ομάδας που βρίσκονται στην Τραπεζούντα για την Γυμνασιάδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Π. Κατσαρός, διευθυντής του γραφείου του  γ.γ. Υπουργείου Παιδείας και πρόσθεσε ότι συμμετέχουν κανονικά στα αθλήματα της κολύμβησης.

Σε επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Παιδείας με την Αρχηγό της Ομάδαςτον διαβεβαίωσε ότι όλοι οι μαθητές είναι καλά και ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

«Το βράδυ της Παρασκευής  οι μαθητές παρέμειναν στο ξενοδοχείο τους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας απολύτως ασφαλείς. Μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ θα επισπεύσουμε την επιστροφή τους στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Κατσαρός

Εγκλωβισμένοι στην Κωνσταντινούπολη

Τον εφιάλτη του πραξικοπήματος  έζησαν 50  Έλληνες επιβάτες στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.  Οι  Έλληνες πολίτες έφθασαν στο Ατατούρκ με πτήση της Turkish Airlines μόλις είχε εκδηλωθεί το πραξικόπημα.

Την εμπειρία που έζησε μοιράστηκε στην ΕΡΤ ο κ. Δημήτρης Στράκας, οδοντίατρος, ο οποίος ταξίδευε από την Αθήνα για Οσάκα μέσω Κωνσταντινούπολης με πτήση τράνζιτ. «Συναντήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ήμασταν στην περιοχή τράνζιτ. Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα. Ακούγαμε τα αεροπλάνα να πετούν, τους κρότους από τις βόμβες και τα όπλα. Τραντάζονταν το κτήριο. Βλέπαμε δεκάδες κόσμου στον αεροδρόμιο να τρέχουν πανικόβλητοι, να προσπαθούν να κρυφτούν στις τουαλέτες ή σε ασφαλή μέρη.

Μέχρι που ξημέρωσε  και ηρέμησαν τα πράγματα. Αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση από την πλευρά της πρεσβείας, Δεν γνωρίζουμε αν θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα ή αν θα συνεχίζουμε την πτήση μας».

Στην Τουρκία  «εγκλωβισμένοι» παραμένουν  σε λεωφορείο  πό χθες το βράδυ από την ώρα δηλαδή της απόπειρας του πραξικοπήματος  τόσο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ.Μαρκόπουλος αλλά και η Δήμαρχος Καβάλας κ.Τσανάκα με υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού που βρέθηκαν εκεί συμμετέχοντας σε συνέδριο της ΟΥΝΕΣΚΟ για τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Περιμένουν να τους δοθεί η άδεια για να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς η είσοδος προς τη γείτονα χώρα παραμένει ανοικτή όχι όμως και η έξοδος προς την χώρα μας.

Πηγή: EΡΤ