Μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα είναι κλειστή η τουρκική Βουλή έπειτα από τη λήξη των εργασιών της τρέχουσας βουλευτικής περιόδου. Στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας εγκρίθηκε ο νόμος για τη σύσταση Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Τουρκία και επικυρώθηκε η συμφωνία με το Ισραήλ για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων του πλοίου Μαβί Μαρμαρά.

Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να καταβάλλει 20 εκατομμύρια δολάρια εντός 25 ημερών και η Τουρκία από τη μεριά της αποσύρει τις νομικές διεκδικήσεις εις βάρος του Ισραήλ και των κομάντος που επέδραμαν στο τουρκικό πλοίο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 Τούρκοι πολίτες και να τραυματιστούν δεκάδες. Η συμφωνία προβλέπει ότι σε περίπτωση που άτομα ή οργανισμοί από την Τουρκία συνεχίσουν τη νομική διαδικασία παρά τη συμφωνία, η τουρκική κυβέρνηση θα αναλάβει κάθε χρηματική απώλεια και τα έξοδα που θα υποστεί η ισραηλινή πλευρά.

Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε η μετονομασία του Πανεπιστημίου της Νίγδης σε «Πανεπιστήμιο Ομέρ Χαλισντεμίρ» προς τιμήν του υπαξιωματικού που σκοτώθηκε στη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Αποφασίστηκε επίσης η κρατικοποίηση και μετονομασία πανεπιστημίων της Σμύρνης.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο είναι και η περίοδος των διακοπών της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Πληροφορίες από TRT