Η άμεση επιστροφή του Blach Hawk της τουρκικής αστυνομίας που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη με οκτώ πραξικοπηματίες που ζητούν άσυλο, δρομολογείται, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΓΕΘΑ, ενώ όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, «λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν ότι κατηγορούνται για απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας».

«θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί υπόψιν ότι συμμετείχαν σε απόπειρα παραβίασης της συνταγματικής νομιμότητας», τόνισε η ΟλγαΓεροβασίλη.

Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε ότι το υπουργείο εξωτερικών απαιτεί την άμεση επιστροφή των οκτώ, που φέρεται ωστόσο να αντιμετωπίζουν τηθανατική ποινή.

Οι χειριστές του τουρκικού ελικοπτέρου  προφασίστηκαν βλάβη και εξέπεμψαν σήμα κινδύνου στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

Αμέσως, το αρχηγείο τακτικής αεροπορίας έδωσε εντολή απογείωσης σε ένα ζεύγος ελληνικών F-16 επιφυλακής που προσέγγισαν το τουρκικό Black Hawk προκειμένου να διαπιστώσουν τις προθέσεις των Τούρκων. Παρά το γεγονός ότι είχε εκπέμψει σήμα mayday, το τουρκικό ελικόπτερο δεν προσγειώθηκε στον πρώτο διαθέσιμο χώρο όπου θα μπορούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αλλά ζήτησε να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο της Aλεξανδρούπολης όπου και ακινητοποιήθηκε.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία: «Ώρα 11.50 στο αεροδρόμιο της Αλεξαδρούπολης προσγειώθηκε τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οκτώ άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν στη διεύθυνση αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι συλληφθέντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο φυλάσσεται».

Η μουσουλμανική μειονότητα επί ποδός

Με κοινή ανακοίνωσή τους στην Θράκη, το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρία της Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ) και ο Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας, καλούσαν τους πολίτες-μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους για τις «αποτρόπαιες και προδοτικές πράξεις» των αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα.

Επίσης, καλούν τους πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από το γενικό προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, για να διαδηλώσουν τη συμπαράστασή τους προς τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Σχετική είδηση:«Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τους 8 τούρκους» (video)
ΠΗΓΗ: ΑΠε,ΕΡΤ-1 Επιμέλεια: Γιώργος Σιδέρης