Το τάνγκο ενώνει Ελλάδα και Τουρκία

Ένας χορός του πάθους και του έρωτα, το αργεντίνικο τάνγκο , αλλά και το πάθος γι” αυτόν τον χορό θα ενώσει Έλληνες και τους Τούρκους χορευτές και χορεύτριες στη Θεσσαλονίκη.

Άντρες και γυναίκες, κορίτσια και αγόρια από την Ελλάδα και την Τουρκία θα αγκαλιαστούν για να στροβιλιστούν στον ρυθμό του αργεντίνικου χορού, στο πλαίσιο του 1ου Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη Tango Fest, που θα πραγματοποιηθεί από 12-13 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Capsis».

Δεκάδες άτομα από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και αρκετοί από την Τουρκία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο Φεστιβάλ, το πρόγραμμα του οποίου, εκτός από μαθήματα τάνγκο από καταξιωμένους Έλληνες και Τούρκους δασκάλους χορού καθώς και από έναν Αργεντίνο, περιλαμβάνει και δύο χορευτικές βραδιές (μιλόνγκα), με ζωντανή μουσική, από την ορχήστρα Locos de Atar, της οποίας το ρεπερτόριο αποτελείται αποκλειστικά από μουσική και τραγούδι τάνγκο.

Διοργανωτές του Φεστιβάλ είναι οι σχολές La Pequena Milonga και Tango Room από Θεσσαλονίκη, El Abrazo από Αθήνα και η Academia del Tango και Tangoist από Κωνσταντινούπολη.

«Το αργεντίνικο τάνγκο ως χορός έχει ξεφύγει από τα σύνορα της γενέτειράς του, της Αργεντινής, εδώ και αρκετά χρόνια και χορεύεται πλέον σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη. Έτσι και στην Ελλάδα, όπως και στη γείτονα Τουρκία, είναι μερικές χιλιάδες αυτοί που ασχολούνται με πάθος με το αργεντίνικο τάνγκο. Τα τελευταία 10 χρόνια διοργανώνονται φεστιβάλ και άλλες χορευτικές συναντήσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σ” αυτές τις συναντήσεις μοιραίο ήταν να γνωριστούν Έλληνες και Τούρκοι αφού τους δινόταν η δυνατότητα να χορεύουν μεταξύ τους. Ειδικότερα η Θεσσαλονίκη και η Κωνσταντινούπολη, λόγω της σχετικά μικρής απόστασης μεταξύ τους, αλλά και λόγω καταβολών των προγόνων πολλών Ελλήνων και Τούρκων, ασκούν μια ιδιαίτερη έλξη και γοητεία εκατέρωθεν. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα να γίνει και επίσημα ένα Φεστιβάλ που θα ήταν συνδιοργάνωση Ελλήνων και Τούρκων, με κοινό σκοπό να φέρουν ακόμη πιο κοντά όλους όσοι αγαπούν αυτό το μοναδικό χορό. Η διοργάνωση του 1ου Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη Tango Fest ήταν λοιπόν κοινή επιθυμία δύο σχολών από Θεσσαλονίκη, δύο από Κωνσταντινούπολη και μιας από Αθήνα, της οποίας ηγείται ένας Αργεντίνος» αναφέρει ο γυμναστής – δάσκαλος του τάνγκο και ένας από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Σταμάτης Καθαρόπουλος.

«Στην Κωνσταντινούπολη χορεύουν τάνγκο περισσότερα χρόνια από ότι στην Θεσσαλονίκη και έχουν υψηλό επίπεδο. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αναπτυχθεί το τάνγκο και στη Θεσσαλονίκη και το Φεστιβάλ είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι Τούρκοι χορευτές και το χορευτικό “πρόσωπο” της πόλης μας. Το τάνγκο είναι ο συνδετικός κρίκος που θα μας ενώσει αυτή τη φορά» λέει ο μουσικός – δάσκαλος του τάνγκο Αλέκος Παπαδόπουλος από τη σχολή Τango Room.

Οι διοργανωτές ευελπιστούν να καταστεί το Φεστιβάλ θεσμός και να διοργανώνεται κάθε χρόνο εναλλάξ στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. «Μέσα από τέτοιες συνδιοργανώσεις θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα, ότι οι λαοί μέσα από τον πολιτισμό μπορούν και να συμβιώνουν και να δημιουργούν από κοινού χωρίς να τους εμποδίζουν η διαφορετική γλώσσα, η θρησκεία και άλλες διαφορές» επισημαίνει ο Σταμάτης Καθαρόπουλος.