ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ”

Το 2005 παίχτηκε η θεατρική παράσταση της Λυσιστράτης στο Αρχαίο θέατρο της Αλικαρνασσού (Bodrum)

Μετά από 18 αιώνες, στο αρχαίο θέατρο της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) παίχτηκε η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας. Υπήρξε συνδιοργάνωση των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδος και Τουρκίας, του εμπορικού επιμελητηρίου Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ), του θεατρικού ομίλου «Παμμίτης» και του συλλόγου ελληνοτουρκικής φιλίας η «Λυσιστράτη». Η παράσταση αυτή ήταν σημαντική για την ενίσχυση της φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Πριν την έναρξη της παράστασης, που είχε ως θέμα τον τρόπο λύσης του πολέμου ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες, μίλησε η πρόεδρος του συλλόγου ελληνοτουρκικής φιλίας που εδρεύει στην Αθήνα, κ. ‘Ελλη-Τασούλα Σεμοήλογλου.

Ανάμεσα στους θεατρόφιλους θεατές ήταν ο νομάρχης Μούγλα κ. Χουσεϊν Ακσοϊ και ο Αντινομάρχης Αλικαρνασσού κ. Οσμάν Εκσί. Για λογαριασμό των επισκεπτών που ήρθαν από την Ελλάδα μίλησε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Σεμοήλογλου, η οποία δήλωσε ότι είναι γέννημα θρέμμα Κωνσταντινοπολίτισα και ότι έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα εδώ και 41 χρόνια. Εδωσε στοιχεία για τα προγράμματα του συλλόγου της, «ο σύλλογος μας έχει πραγματοποιήσει πολλά προγράμματα, ανάμεσα σ’ αυτά είναι και η αρχαία παράσταση της Λυσιστράτη που θα παιχθεί από Ελληνες φοιτητές του πανεπιστημίου Αθηνών, ευχαριστούμε πολύ το εμπορικό επιμελητήριο της Αλικαρνασσού», συμπλήρωσε επίσης ότι, «όπως στο έργο του Αριστοφάνη,οι γυναίκες πήραν το ρόλο της λύσης του πολέμου έτσι κι εμείς οι γυναίκες σήμερα πρέπει να φροντίζουμε για την ειρήνη των χωρών μας. Στο Αιγαίο, αν απλώσω το χέρι μου από την μία πλευρά θα πιάσω το χέρι της Φατμά και της Αϊσέ απέναντι».

Ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου Αλικαρνασσού κ. Μαχμούτ Κοτζατόν, είπε ότι χαίρεται ιδιαιτέρως για την φιλοξενία που προσφέρει στους έλληνες επισκέπτες στην Αλικαρνασσό και ότι εύχεται οι φιλοκές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να συνεχιστεί. Στην συνέχεια ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα.

Η θεατρική παράσταση άρχισε μέσα σε ένα «κλίμα» καταπληκτικό. Το όνομα Λυσιστράτη είναι ένα γυναικείο όνομα, που συγχρόνως σημαίνει «άνθρωποι σταματήστε τον πόλεμο». Το θέμα της παράστασης, που είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα είναι το εξής: Ο πόλεμος μεταξύ Αθηνών και Σπάρτης συνεχιζόταν για 20 χρόνια, οι γυναίκες λοιπόν αποφάσισαν ότι έπρεπε να βάλουν ένα τέλος επιτέλους, αφού λοιπόν συγκεντρώθηκαν από όλες τις πόλεις της Ελλάδος, αποφάσισαν να κάνουν αποχή από τα συζυγικά τους καθήκοντα. Μετά από αρκετή στέρηση οι άνδρες αποφάσισαν να δώσουν τέλος στον πόλεμο.

Τα 60 άτομα που ήρθαν από την Αθήνα ως πρεσβευτές ειρήνης, θα αναχωρήσουν αύριο για την χώρα τους.